Werkbezoek staatssecretaris Heijnen aan RegioExpres

Gedeputeerde Jan van der Meer nam gisteren de trein met staatssecretaris Vivianne Heijnen, wethouder Rens Steintjes van Doetinchem en regiodirecteur Prorail Dorothé Wennekendonk.
Gepubliceerd op: 2-februari-2022

Tijdens de reis van Doetinchem naar Wehl liet de staatssecretaris zich uitgebreid informeren over de RegioExpres; de sneltrein tussen Arnhem-Doetinchem en Winterswijk.  

Jan van de Meer overhandigde staatssecretaris Heijnen een statement. De statement benadrukt het belang en meerwaarde van de RegioExpres voor de bereikbaarheid van Oost Nederland in relatie tot de grote woningbouwopgaven in de regio. Provincie wil met het Rijk de RegioExpres binnen een aantal jaar realiseren. Een snelle en duurzame verbinding tussen de regio Achterhoek, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en Randstad. 

Jan van der Meer, gedeputeerde OV: “Ik ben blij dat de staatssecretaris een bezoek heeft gebracht aan de regio. Het is belangrijk dat ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt overtuigd van het nut en noodzaak dat de RegioExpres er komt. We willen door met het maken van de plannen. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar het Rijk voor een bijdrage.” 

Duidelijkheid over de financiering en plannen belangrijk 

Provinciale Staten steunt het voorstel voor de start van de 1e fase van de Planuitwerking om verdere vertraging te voorkomen. De benodigde financiering voor de RegioExpres moet nog worden geregeld. De verwachte kosten liggen tussen de € 91 en € 133 miljoen. Provincie Gelderland reserveerde tot nu toe € 30 miljoen.   

De 1e fase van de Planuitwerking duurt naar verwachting 1 jaar. Dan moet er ook meer duidelijk zijn over de noodzakelijke investeringen vanuit het Rijk. Dit is ook van groot belang voor de direct omwonenden van het beoogde extra spoor.